V življenju mnogi želimo kaj spremeniti. Na prvem mestu moramo narediti to, da spremenimo svoj način razmišljanja. To je zahtevna naloga, je pa nujna in pomembna.

Tržič je mesto, kjer se odvija ogromno različnih kulturnih in športnih dogodkov, katerih bi se vsi lahko udeležili. Pa jih spregledamo. Zato, ker se premalo zanimamo za dogajanje okoli sebe, zaradi pomanjkanja časa in zaradi mnogoterih dejavnikov, ki  spremljajo naše življenje. V takšnih trenutkih najdemo najboljši izgovor: v Tržiču se nič ne dogaja.

V naši osnovni šoli Tržič smo osnovali projekt:  Tržič – mesto dobrih misli in dobrih želja.

Z njim želimo povezati učence, starše, sorodnike, delavce javnih zavodov in društev ter Tržičane. Z njim želimo poudariti pomembnost pozitivnega odnosa do sočloveka, narave, okolja in domačega kraja. Prav tako pa tudi pomembnost medgeneracijskega sodelovanja, prostovoljstva, pozivanja k strpnosti do različnih narodnosti,  tujcev in sprejemanja drugačnosti. Predvsem želimo doseči višjo raven zavedanja, da živimo drug ob drugem. To pa pomeni, da ne smemo živeti drug mimo drugega, pač pa drug za drugega. In pri tem si moramo priznati, da drug drugega potrebujemo.

Simbol našega dogajanja bo srce.  »Srce je naravno, imamo ga vsi. Če mu sledimo, se nam vrata na široko odpirajo in naše življenje se osmisli. Tedaj delamo v dobro vseh«. Tako je zapisala terapevtka Melita Zupančič in prepričan sem, da tako misli večina izmed nas.

Zato bodo vsi otroci v vrtcu, osnovnošolci, starši, sorodniki in mnogi Tržičani dobili srce iz kartona, ki ga bo izdelal Branko Bandelj, podjetje Pelar iz Dupelj. Vsak ga bo lahko okrasil, pobarval in nanj napisal dobro misel ali željo.

Ta srca bomo v mesecu maju razstavili po izložbah Tržiča.

V tem projektu, ki bo pod pokroviteljstvom Občine Tržič trajal celo šolsko leto 2016/17, bomo sodelovali:

Osnovna šola Tržič, Osnovna šola Križe, Osnovna šola Bistrica, Vrtec Tržič, Glasbena šola Tržič, Dom Petra Uzarja Tržič, Tržiški muzej, Center za socialno delo Tržič, Varstveno delovni center Tržič, Športna zveza Tržič, Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič, Zdravstveni dom Tržič, Reintegracijski center Tržič, Fundacija Vincenca Drakslerja za odvisnike SO.P., JSKD – OI Tržič, Zveza kulturnih organizacij Tržič, Turistično društvo Tržič, Slovenska fundacija za Unicef, Podjetje Pelar, Podjetje Kubuk, Rotary klub Tržič – Naklo, Radio Gorenc, Policija Tržič, Dekanija Tržič ter športna in kulturna društva.

Otroke v vrtcu in učence bomo ozaveščali o vzgojnih veščinah, kot so Iskanje sreče, Spoštovanje, Hvaležnost, Pogum, Ljubezen, Družina,  Zdrav ritem srca,  Skupaj prebivamo na tem planetu…

Učenci, starši  in Tržičani bodo deležni številnih predavanj zdravnikov, specialnih pedagogov in terapevtov. Vse učence bomo nagradili tudi z brezplačnim gledališčem.

V sklopu projekta bomo naredili več razstav, izdelali knjižico z vsebino dobrih želja. K sodelovanju smo povabili tudi matere različnih narodnosti, da nam bodo pripravile njihovo kulinariko, predstavila se bodo folklorna društva različnih narodnosti. Med letom bodo potekali različni kulturni in športni dogodki.

Projekt bomo otvorili s prireditvijo Tržiška veriga srca, ki se bo odvijala 7. oktobra 2016. S tekači (otroci in zaposleni) bomo povezali vse sodelujoče ustanove, sproti dopolnjevali veliko srce z dobrimi mislimi in ga prinesli županu, ob tem pa pripravili kulturni program.

Zelo pomemben pa bo tudi Festival kulturnih dogodkov v Tržiču z mednarodno udeležbo v maju 2017, kjer se bo odvijalo naslednje:

  • razstava src v izložbah Tržiča, koncert pevcev iz nekdanjih republik Jugoslavije
  • razdelitev malih promocijskih srčkov po lokalih
  • razdelitev malih srčkov  v ZD, skupaj z napotki, kako skrbeti za svoje srce in zdravnikom, ki bo na voljo za pogovor
  • športni dogodek različnih narodnosti, učenci gredo na ulice in delijo mimoidočim dobre misli
  • predstavitev kulinarike (7 različnih narodnosti) skupaj s kmečkimi ženami
  • predstavitev folklornih skupin različnih narodnosti

Projekt bomo zaključili 2. junija 2017. V Dvorani tržiških olimpijcev se bo odvijala brezplačna prireditev Tržič – mesto dobrih misli in želja. V bogatem kulturnem programu bodo sodelovali pevci vseh treh tržiških šol, pevci različnih društev in skupin ter Glasbena šola.

V podjetju Kubuk nam je oblikovalka Andrejka Belhar Polanc priskočila na pomoč in izdelala celostno podobo za prepoznavnost projekta (logotip, majice, zastave, žig). S tem se bomo predstavili že na Šuštarski nedelji.

O vsem dogajanju boste obveščeni preko radia Gorenc, spletnega portala Občine Tržič, Turističnega društva Tržič in občinskega glasila Tržičan.

Iskreno vas vabim k sodelovanju in vas lepo pozdravljam.

Stane Grum, ravnatelj Osnovne šole Tržič

GENERALNI SPONZOR PROJEKTA TRŽIČ – MESTO DOBRIH MISLI IN ŽELJA

Zavarovalnica Triglav, d.d.

FB STRAN

Zavarovalnica Triglav, d.d.

ARHIV

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)