TRŽIŠKA VERIGA SRCA

V petek, 7. 10. 2016, smo z uvodno prireditvijo, ki smo jo poimenovali Tržiška veriga srca, uradno odprli tržiški projekt Tržič – mesto dobrih misli in želja.

Namen tekaškega dela Tržiške verige srca je bil ta, da tekači (predvsem so bili to učenci in učitelji vseh treh tržiških osnovnih šol) po posebej določeni trasi teka obiščejo vse sodelujoče ustanove v projektu in na ta način s tekom med njimi sklenejo posebno verigo prijateljstva in sodelovanja.

Tekači pa smo pri teku s seboj nosili tudi večji panel v obliki srca, ki so ga v ta namen izdelali v Fundaciji Vincenca Drakslerja v Pristavi. Nanj so vse sodelujoče ustanove ob obisku tekačev slovesno pritrdile svoje srce z njihovo dobro mislijo in željo za domače mesto Tržič in za njegove prebivalce.

Veriga se je pričela ob 8.00 pred OŠ Križe, kjer so na panel pritrdili svoja srca z dobrimi mislimi prvi sodelujoči v projektu, in sicer OŠ Križe, Vrtec Tržič – enota Križe in Župnija Križe. Od tu je 5 tekačev iz OŠ Tržič in 5 tekačev iz OŠ Križe krenilo na 5-kilometrsko tekaško pot.

Naslednji postanek je bil v Pristavi, kjer smo tekači obiskali Reintegracijski center in Fundacijo Vincenca Drakslerja. Tukaj sta se po opravljeni pritrditvi obeh src z dobrima mislima s strani obeh omenjenih ustanov skupini tekačev pridružila še dva nova. Tekači smo tek nadaljevali do Varstveno-delovnega centra, kjer so nas uporabniki te ustanove že čakali in nas zelo prijazno sprejeli. Pot nas je nato vodila do Policijske postaje v Bistrici, kjer se je skupina tekačev srečala s komandirjem policijske postaje, ki je tudi z veseljem pritrdil njihovo srce na panel. Hitre noge tekačev pa so nato že hitele naprej in povezale nov člen v verigi, ko smo prispeli do Doma Petra Uzarja. Tu so na panel pripeli svoja srca uporabniki Doma Petra Uzarja, Vrtca Tržič – enota Bistrica in Župniji Bistrica in Kovor. Tekačem se je pridružil še predstavnik Turističnega društva Tržič, ki je na tem mestu tudi pritrdil njihovo srce z dobro mislijo. Tekači smo se v domu okrepčali z malico, ob tem pa malce sproščeno poklepetali z varovanci doma in se nekoliko pogreli, saj je bilo zunaj kar hladno.

Nato pa se je tek nadaljeval proti OŠ Bistrica. Sprejem tekačev na tej šoli je bil resnično poseben. Sprejeli so nas pri vhodu in potem se je naš tek nadaljeval skozi različne hodnike njihove šole. Učenci so stali ob strani in nam ploskali, nas glasno spodbujali in usmerjali. Pritekli smo v njihov večnamenski prostor in tam nas je pričakala množica učencev, ki nam je navdušeno zaploskala. Pripravili so nam krajši kulturni program, prebrali njihovo misel in že je bilo tudi njihovo srce pritrjeno na panel, mi pa smo se seveda morali posloviti in iti dalje. Ob tem pa se nam je iz njihove šole pridružila skupina 5 tekačev. Naša naslednja postaja je bil Vrtec Tržič. Tudi tukaj nas je čakal prisrčen sprejem. Prebrali so nam svojo misel, pritrdili srce z mislijo, malčki pa so nam za popestritev zapeli nekaj pesmic. Veseli in nič utrujeni smo šli naprej in pritekli do Knjižnice dr. Toneta Pretnarja in radia Gorenc. Po namestitvi obeh src z mislima so nas povabili v prostore radia, kjer smo se tekači na kratko vključili v eter njihovega programa in poslušalcem povedali, kaj se dogaja, katere ustanove smo že obiskali med tekom in prebrali nekaj misli, ki so že krasile naš panel.

V nadaljevanju teka smo obiskali še Zdravstveni dom Tržič, Center za socialno delo, Tržiški muzej, Glasbeno šolo in Ljudsko univerzo.

Vsi smo ugotovili, da so nas povsod sprejeli z veseljem in celo z navdušenjem, kar je nam tekačem dajalo še dodatno moč in veselje. Ugotavljali smo, tako tekači kot predstavniki ustanov, ki smo jih obiskali, da nam ta dogodek na nek nov, poseben način »odpira« vrata našega medsebojnega sodelovanja, ki bo poslej lahko še tesnjše.

Kot zadnji člen v verigi je bil postanek pred OŠ Tržič. Tudi tukaj so nas učenci že čakali pred šolo in nas v sprevodu usmerili pred vhod šole, kjer so nas čakali ostali učenci in delavci šole. Pripravili so prijeten krajši kulturni program, prebrali dobro misel in pritrdili srce. Temu se je pridružila tudi Župnija Tržič in Športna zveza Tržič, ki sta tudi predstavili vsaka svojo misel in pritrdili svoji srci na veliki panel.

Na tem mestu so se naši skupini tekačev pridružili še dodatni trije tekači iz OŠ Tržič in skupaj smo veliko tržiško srce, na katerem so bila sedaj zbrana srca z dobrimi mislimi vseh sodelujočih ustanov, ponesli še na zadnji delček poti do Atrija Občine Tržič. Na mostu pred Občino so nas tekače sprejeli učenci s posebno koreografijo in nas usmerili na prireditveni prostor. Učenki OŠ Tržič, Maji Gros, pa je pripadla čast, da je veliko tržiško srce z vsemi zbranimi dobrimi mislimi in željami slovesno izročila županu, mag. Borutu Sajovicu. Le-ta pa je v imenu občinske uprave dodal tudi njihovo srce z dobro mislijo za Tržič in Tržičane in tako sklenil Tržiško verigo v celoto.

Dogodek se je zaključil s kulturno prireditvijo, kjer so nastopili tudi združeni mladinski pevski zbori vseh treh tržiških šol.

 

Drago Zalar, pomočnik ravnatelja OŠ Tržič

 

 

 

 

 

 

(Skupno 319 obiskov, današnjih obiskov 1)